E-mailE-mail

 Home > > Een snoertje of een behangetje

Een snoertje of een behangetje

Table off content

Bij Nijmegen denkt iedereen aan wandelschoenen en blaren. Maar in de speciaalzaken aan de Van Welderenstraat ben je die onflatteuze Vierdaagse zo vergeten.

GIDI HEESAKKERS 10 november 2012, 0:00 Volkskrant

Het is niet helemaal eerlijk dat het collectieve beeld van Nijmegen bestaat uit aerodynamische wandelschoenen, heuptasjes en lek geprikte blaren.
De oudste stad van Nederland is zoveel flatteuzer dan de gemiddelde persoon die er lol in heeft om zichzelf vier dagen achtereen de vernieling in te lopen.

De oplettende dagjesmens ziet het al als-ie met de trein de stad binnen dendert, bij voorkeur vanuit Arnhem.
Het weer moet een beetje meezitten, maar glijdend over de historische spoorbrug over de Waal, met een berg groene heuvels in het vizier, is een vakantiegevoel nooit ver weg.
Dankzij een stel karakteristieke, rokende fabrieksschoorstenen op rechts lijkt het Duitsland wel.

In Nijmegen kun je tenminste nog kramp in je kuiten krijgen omdat sommige winkelstraten hoger liggen dan andere.
Ze verbergen een paar bijzondere speciaalzaken die je niet in elke stad tegenkomt.
Ga maar eens kijken in de Van Welderenstraat, die in een halve cirkel rondom het centrum ligt.
Loop van daaruit in vijf minuten naar de adressen onder het kopje 'ook niet verkeerd'. Dan ben je die Vierdaagse zo vergeten.

De kans dat je thuiskomt met een Nubische steenbok is er groter dan elders

'Ik heb thuis een varkensbaarmoeder op sterk water', vertelt een klant aan de toonbank van de Museumwinkel (Van Welderenstraat 118).
'Een collega wilde ook zoiets, dus nu ga ik een schapenuterus prepareren.'

Kijk, voor zoiets ben je bij de Museumwinkel aan het goede adres.
Hier hebben ze alle benodigdheden om het lijf van een dood dier te bewerken, zodat het geconserveerd blijft.
Maar je kunt er ook de deur uitwandelen met een kant-en- klaar- exemplaar. Met een gemummificeerd varkentje bijvoorbeeld.
Of een felgekleurde vlinder in een lijst, een opgezette pinguïn, het geraamte van een koningsvis of een wombatschedel.

De beesten worden geprepareerd in de ruimte achter de winkel. Door een kijkgat achter de kassa kunnen bezoekers zien wat daar gebeurt.
Een impala voor aan de muur doet 350 pegels, de beverrat mag voor 250 euro mee naar huis. Een vogelbekdier is een stuk duurder: 3.500 euro.

Er is een stencildrukkerij die prachtig drukwerk levert

De Halfwithal (Tweede Walstraat 21) is het winkeltje van experimenteel kunsthuis Extrapool en de bijbehorende stencilwerkplaats Knust.
Verplichte kost voor liefhebbers van vette inkt op ruw papier. Naast boeken en kaarten vind je hier origineel SLIMTARRA-behang, ontworpen door kunstenaars.
Om de zoveel tijd vraagt Extrapool een artistiekeling om een nieuw patroon aan de dikke catalogus toe te voegen.
Onze favoriet: het zwart-witte poezenbehang van Hester Plomp.
De Halfwithal is alleen op zaterdag geopend, maar via extrapool.nl kun je ook online een bestelling plaatsen.

Je kunt er het betere schranswerk verrichten

Lekker lunchen of een hightea kan bij Sid & Liv (Van Welderenstraat 95).
Wie een theekransje bestelt, krijgt een pot thee met een stuk taart en een snoeptrommeltje.
Achter de tuin is een winkel waar je bijna alles uit het eetgedeelte kunt kopen, zoals servies, vazen, behang, tafels en kasten.
Meer zin in iets vets? Over de zelfgesneden en voorgebakken friet van cultsnackbar Vuurens (Smetiusstraat 18) kunnen we alleen maar lyrisch zijn.

Er zit een met uitsterven bedreigde elektronicawinkel

Technica Electronica (Van Welderen- straat 103) bestaat al bijna zeventig jaar.
Het is geen elektronicazaak van het flitsende soort, waar je iPads, espresso-apparaten en televisies met een diameter van anderhalve meter koopt.

Nee, dit is een winkel met houten laatjes vol snoertjes, pluggen en ledjes voor reparatie en zelfbouw.
En een eigenaar die elke dag om 12 uur de deur sluit om een half uur in alle rust zijn broodtrommel leeg te eten.
Een computer of pinapparaat heeft hij niet. Na 1 december gaat Frits van der Pol met pensioen, dus maak haast als je nog eens in een ouderwetse klushemel wilt komen.

Bron

Ga naar boven


Lees meer / Lees ook:

Opening Technica Nijmegen,


De opening van Technica op 14 december 1940 om 2 uur te Lange Koningstraat 38 A in Nijmegen

Lees verder...


Ram,


"Onderdelen zijn de hoofdmoot. De rest is bijzaak." Onderdelenzaak Technica in Nijmegen De laatste overgebleven onderdelenzaak in Nijmegen is Technica.

Lees verder...


De Gelderlander 27-12-2004,


Artikel uit De Gelderlander van 27-12-2004 Plugje, schroefje, snoertje, knipperlichtje Door WIM VAN DE LOUW Technica zit al sinds mensenheugenis aan de van Welderenstraat.

Lees verder...


De Gelderlander, Digitaliseren (1),


Digitaliseren (1) Al jaren heeft Jan Meeuwisz uit Arnhem een leuke hobby aan het verzamelen van muziek. Een enorme collectie van opnamen van de jaren twintig van de vorige eeuw tot midden jaren zestig heeft hij op cassettebandjes staan.

Lees verder...


De Gelderlander 20-02-2007,


Technica doet het nog zonder een computer De jaren vijftig in Nederland waren de jaren van de wederopbouw, van vlijt en een hoffelijke groet op straat.

Lees verder...


Authentiek, echt en zeer geliefd!


In Nijmegen hebben we een winkel die bijna alle elektronische onderdelen in huis heeft die maar denkbaar zijn. Een winkel die al sinds de jaren vijftig bestaat en sindsdien maar weinig verandering heeft doorgemaakt.

Lees verder...


Technica


Nijmegen heeft een legendarische winkel die bijna iedere Nijmegenaar kent: Technica. 40 jaar gerund door Frits van der Pol. Frits stopt er mee: de winkel is dicht vanaf 2 december 2012.

Lees verder...


Afscheid van karakteristieke winkel Nijmegen,


NIJMEGEN - Decennia lang was de winkel een begrip bij audiofielen in en buiten Nijmegen. Had je een plugje, een contact, een potmeter of een verloopsnoer nodig? Transistoren of condensatoren? Technica aan de van Welderenstraat had ze.

Lees verder...


Technica gaat definitief sluiten,


Zaterdag 1 december is de laatste dag dat zowel doorgewinterde professionals als goedwillende knutselaars terecht kunnen bij Technica Nova in de van Welderenstraat. Voor dat ene schakelaartje of dat zeldzame onderdeeltje.

Lees verder...


Een snoertje of een behangetje


Bij Nijmegen denkt iedereen aan wandelschoenen en blaren. Maar in de speciaalzaken aan de Van Welderenstraat ben je die onflatteuze Vierdaagse zo vergeten.

Lees verder...


Einde Technica: Fritsie bedankt!


Einde Technica: Fritsie bedankt! Geplaatst op:01 december 2012 Laatste update:02 december, 11:06 Technica sluit na vele jaren de deuren. NIJMEGEN - Het was een begrip in Nijmegen en ver daarbuiten: Technica zit al sinds mensenheugenis in de van Welderenstraat in Nijmegen.

Lees verder...


Erehaag voor bekende pensionaris in Nijmegen


Erehaag voor bekende pensionaris in Nijmegen NIJMEGEN - In Nijmegen hebben zaterdag zo'n 60 mensen een erehaag gevormd voor de eigenaar van een winkel in electronicaonderdelen, Technica. De eigenaar, Frits van der Pol, had zaterdag zijn laatste werkdag.

Lees verder...


Radio Technica sluit 1 december haar deuren


Radio Technica sluit 1 december haar deuren Nijmegen, 17 september - Een van de oudste electronicazaken van Nijmegen gaat 1 december toch echt haar deuren sluiten. Mensen die langslopen en het affiche lezen worden erop gewezen.

Lees verder...


Aan de balie bij Technica


Aan de balie bij Technica Nijmegen, 9 maart - Wie kent deze winkel niet in Nijmegen? Voor een soldeerbout, een schakeling , een weerstand, een microfoon, misschien wel een relais. Alles dat technisch klinkt, is verkrijgbaar bij Technica.

Lees verder...


Frits van der Pol’s Technica gesloten


Frits van der Pol’s Technica gesloten Wat ik gehoopt had gebeurde: ik kreeg voor mijn verjaardag de oude radio van oma. Al sinds ik een heel klein meisje was met een paardenstaartje en krulletjes rond mijn gezicht was mijn grote wens de grote radio te mogen hebben.

Lees verder...


Technica sluiting 2 december 2012


Bij deze bedank ik iedereen die de afgelopen jaren mijn zaak heeft bezocht, zowel voor onderdelen als voor informatie. De betrokkenheid van u bij de afgelopen dagen heeft mij zeer getroffen.

Lees verder...


Variatie winkelaanbod Nijmegen loopt terug


NIJMEGEN - Nijmegen is niet langer de stad met de grootste variatie in het winkelaanbod. De stad is geduikeld van een eerste positie naar een zesde plaats. Haarlem is met 68 soorten winkels nu koploper van de ranglijst, als het gaat om diversiteit van het aanbod.

Lees verder...


2013 Nieuw begin, nieuwe naam


Omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan zijn er in 2013 plannen ontstaan om de verkoop van onderdelen online te beginnen / voort te zetten. Emiel is onder een nieuwe naam de webwinkel Polparts begonnen.

Lees verder...


Polparts


Polparts - Uw leverancier voor alle speciale / originele / alternatieve - schoonmaak / service / onderhoud / vervanging / smering / reiniging / reparatie / reserve - elektronica- / elektrotechnisch-) toebehoren / accessoire / onderdeel / component / product / artikel in wit- & bruingoed

Lees verder...


Gelukkig wordt deze tijd ooit ook gewoon die goeie ouwe tijd


Vorige week stonden we, mijn man en ik, in de Romito omdat de kabel van de stofzuiger een kink had. Toen we de stofzuiger ophaalden en daarna een koffie dronken bij Frowijn, zeiden we tegen elkaar dat zulke winkels niet meer gemaakt worden.

Lees verder...

Technica